Dubai- excursie low cost în țara luxului

03:58


Locuri și experiențe "musai"

După partea informativă propun să trecem la aventură. Pentru noi, fiecare zi era un nou film, descopeream locuri noi, obiceiuri noi, fiecare dimineață ne adaptam la temperaturile și umiditatea ridicată. Un top 3 al celor mai frumoase activități realizate cu low cost au fost cu siguranță vizita în deșert, excursia la moscheea din Abu Dhabi și cina pe corabie. 



1. În jur de ora 17:oo eram îmbarcați în mașina care urma să ne ducă în deșert. Nu știam la ce să ne așteptăm deoarece am plătit în jur de 60 de ron/persoană pentru transport, masă, plimbarea pe dune de nisip cu mașini de teren, tatuaje cu hena și cămile. Un cost foarte mic pentru o seară în deșert plină de magie și de nisip. Din mașina care ne-a dus în deșert am fost împărțiți în mașini 4x4 iar pentru 20 de minute am fost plimbați printre dunele înalte, o adrenalină de nedescris, gol în stomac la fiecare căzătură în gol. Ajunși spre inima deșertului era pregătit un cort mare de beduini, covoare turcești pe jos, mese mici, frigidere pline de răcoritoare și fructe proaspete, o scenă plină de lumini și nisip, mult nisip. 

Cele două ore până la apus și cină le-am petrecut printre dune, am alergat desculți, am făcut poze, ne-am rostogolit prin nisip, ne-am bucurat de un apus incredibil. 
Și pentru că nici o excursie nu se poate fără o peripeție mi-am rupt pantalonii între picioare cam 20 de centimetri, noroc cu șalul care mi-a servit pe post de fustă.
La cină am avut parte de un spectacol cu foc, dans din buric și dans tradițional pakistanez. A fost una dintre cele mai frumoase seri pe care le-am petrecut în deșert, pline de suspans, energie pozitivă, oameni extrem de ospitalieri și încântați să te servească. 

2. Încă de la Sex and the city II știam de Abu Dhabi, de souk, de luxul din palatul sheikh-ului, de impunătoarea moschee a lui Zayed și de plajele de zeci de kilometri. După un mic dejun copios, îmbrăcați în abaya, rochii lungi, vaporoase, șaluri care să ne acopere umerii, ne-am îmbarcat în mașina care urma să ne plimbe prin oraș timp de câteva ore bune. Dacă Dubai este extrem de permisiv cu turiștii și nu te simți stingherit de privirile localnicilor, ajuns în Abu Dhabi lucrurile se schimbă total. Orașul, cu o tradiție și cultură de zeci de ani, este mult mai strict și mai rigid când vine vorba de regulile religioase. Aici soțiile merg mereu în spatele soțului, sunt mereu acoperite, nimeni nu se ține de mână sau se sărută pe stradă, pozele cuplurilor îmbrățișate se trag pe repede înainte pentru a nu atrage privirile aspre ale celor din jur. 

Încă de la intrarea în oraș am observat șoselele cu 6 benzi pe sens, curățenia incredibilă, avioane care aterizau constant, zgârie nori, dune de nisip, aer fierbinte. 
Cel mai impresionant loc pe care l-am vizitat vreodată a fost moscheea lui Zayed sau moscheea albastră, un loc îmbrăcat în marmură albă, înconjurat de fântâni cu apă, coloane de marmură pictate cu zeci de flori și o liniște aparte. De la intrare, dacă nu ești echipat corespunzător primești gratuit haine care te acoperă din cap până în picioare. Verificarea este foarte strictă, paznici se asigură că nu porți obiecte contondente, că ești îmbrăcat potrivit și că nu există nici un mod prin care poți să le jignești religia. 

La intrarea în moschee este nevoie să te descalți, sunt zone de rugăciune strict interzise vizitatorilor și zone unde ai acces nelimitat, zone cu apă potabilă și rece, la fiecare colț al moscheei un paznic care se asigură că nu faci poze jignitoare sau care supără. Pozele așezat pe jos sau în poziție de yoga sunt șterse de față cu paznicul la solicitare și ipostazele de cuplu sunt luate pe furiș. Contrastul puternic dintre liniștea locului plin de mii de turiști și respectarea literei de lege, religia, te poartă într-o altă lume. 

3. O aventură care mi-a rămas adânc întipărită în minte a fost cina pe corabie, o plimbare de două ore pe râul format lângă orașul vechi din Dubai, în ultima noapte. Biletele le-am cumpărat înainte de a pleca în excursie de pe YallaBanana la prețuri foarte mici și nici de această dată nu aveam așteptări mari. Punctul de întâlnire era Rolex Tower, ușor de găsit pe hartă. Ce nu știam noi era că în Dubai sunt două Rolex Tower și distanța dintre cele două era de câteva minute cu Uber. După o alergare ca în filme, zeci de telefoane ca să ne găsim corabia am ajuns în port, ne-am dus la înregistrare și ni se zice că nu mai sunt locuri libere pentru seara aceasta. Dezamăgiți că am ratat o cină pe corabie ne zicem că așa a fost să fie, ne regrupăm și pornim spre plajă când o voce ne strigă înapoi. 

Șeful corabiei, un pakistanez tare simpatic, ne propune să așteptăm o oră jumătate și să ne îmbarcăm la o cină specială. Deoarece era ultima noastră noapte am acceptat de îndată, două ore mai târziu avem corabia doar pentru noi și familia unui angajat. Ce nu știam era că, fără să vrem, am fost integrați într-o familie de pakistanezi care sărbătoreau ziua unui copil de 1 an. Majoritatea rudelor erau prima oară în Dubai iar prezența noastră printre ei era mai greu de explicat. Printre muzică live, dansuri tradiționale, tort, o plimbare la miezul nopții am înțeles ce înseamnă cu adevărat să fi ospitalier și să îți tratezi clienții ca pe prieteni. Una dintre mătușile sărbătoritului ne-a făcut gratuit, cele mai frumoase și complexe tatuaje cu hena. 
La coborârea de pe barcă ne-am luat rămas bun de la gazde, am felicitat sărbătoritul și am mulțumit pakistanezului că ne-a adoptat pentru cele câteva ore. 

Privind în retrospectivă cred cu că Dubai merită vizitat, indiferent dacă alegeți să urcați în zgârie-nori, mergeți în deșert, la un spectacol cu delfini, la o shaorma sau la mall. Timp de 7 zile nu am cheltuit sume impresionante și nici nu am restricționat bugetul, am mâncat de toate, am cumpărat cadouri, rochii, șaluri și eșarfe din cașmir, bijuterii din argint. Plănuim să ne întoarce într-o bună zi, să sărim cu parașuta din avion deasupra celebrului palmier, să vizităm orașul Al Ain, să vedem noile insule proaspăt construite în forma globului pământesc și poate chiar să închiriem un 4x4 și să cutreierăm dunele de nisip cât e ziua de lungă. 

                           Kisses, 
                                        A. 




















You Might Also Like

0 comentarii

Popular Posts

Follow-me on Facebook

Flickr Images