Roma

00:56

Roma 
Aventură în stil italian de 3 zile 

Mi-am dorit mult să văd Roma, Coloseul, siturile arheologice și nu în ultimul rând Vaticanul. Nu știam multe despre istoria lor, despre costul biletelor, al programului după care se poate face vizita în locurile de mai sus și poate de aceea am rămas plăcut impresionați de ce am descoperit odată ajunși acolo. 



Cu două ghiozdane în spate, pe jumătate goale (speram că e vară și am împachetat doar haine subțiri) într-o după amiază de duminică în jur de ora 16:00 am decolat spre Roma de pe aeroportul din Cluj. Biletul de persoană dus-întors a fost 250 de ron și recunosc că nu am stat deloc pe gânduri când am văzut acest preț la Wizz. Plecarea a avut loc duminca și returul miercurea, la orele prânzului deci aproximativ 3 zile de vizitat tot ce se poate vizita. 

Deoarece majoritatea hotelurilor aveau prețuri cam piperate, am ales să mergem pe varianta de Airbnb, loc unde am plătit pentru 3 nopți aproximativ 600 de ron/2 persoane. Am avut la dispoziție un apartament doar pentru noi, living, bucătărie, baie și dormitor, toate foarte curate, bine întreținute și la 5 minute de mers pe jos până la prima stație de metrou. Proprietara, o italiancă foarte empatică și energică ne-a oferit câteva "tips and tricks", care ne-au scutit de câteva ore bune de stat la coadă la Colosseum și la muzeul de la Vatican. În 3 zile am reușit să vizităm majoritatea locurilor interesante și să descoperim câteva locuri noi, nepuse pe pinterest sau alte rețele de socializare. 

Primul lucru și cel mai important este să te asiguri că te poți deplasa ușor prin oraș, cu costuri mici. Un abonament pe 72 de ore pe toate mijloacele de transport în comun costă 18 euro, inclus și transferul la aeroport până în oraș. Lângă punctele centrale precum Colosseum/Vatican/Fontana di Trevi există câte o gură de metrou și din acest motiv o să vezi transportul prin oraș o adevărată relaxare. 

Entuziasmați până în adâncul sufeltului de noua noastră aventură am luat la pas Roma chiar din prima seara și am petrecut una dintre cele mai romantice seri posibile, cu un apus cald, chiar langa Colosseum, un proseco cumpărat de la Carrefour și multe oftări de uimire.

Dis de dimineață, înarmați cu răbdare, am pornit spre punctele centrale. Vă ziceam mai sus că unele tips and trick ne-au scăpat de corvoada de a aștepta ore bune pentru bilete iar un prim rând pe care l-am trecut ușor a fost cel de la Palatine Hill și Colosseum. Secretul a fost că am ales să vizităm prima dată Palatine Hill și acolo se poate achiziționa un bilet pentru ambele intrări. Costul de 14 euro/persoană pentru vizită este unul relativ mic pentru ce urmează să descoperi în interior. Pentru acest prim loc ai nevoie de aproximativ 4 ore pentru a acoperi suprafața întinsă și ruinele Romei antice, ruine care te vor cucerii prin măreția și istoria lor. 

Următorul pe listă a fost Colosseumul, cu un acces extrem de rapid mulțumită biletului achiziționat de dimineață. În interior se văd încă urmele tribunelor, ale pivnițelor unde erau ținute animalele și gladiatorii, locul de unde conducătorii urmăreau luptele ca pe un spectacol. Mărimea locului, designul construcției, acustica și sentimentul de grandoare cu siguranță îl plasează pe lista locurilor musai de văzut. 

Pot spune cu multă mândrie că am ajuns să văd Columna lui Traian, despre care am învățat la o lecție de istorie în clasele primare, edificiu care comemorează victoria lui Traian în Dacia.  

La ceas de seară, prima noastră zi ne-a purtat spre Fontana din Trevi, una dintre cele mai celebre fântâni din Roma și din lume. Ne-am strecurat printre sutele de turiști până la marginea ei și am aruncat fiecare câte o monedă în apa de cristal. Legenda spune că o monedă aruncată în fântână va asigura întoarcerea la Roma, tradiție datorată vechilor romani care adesea aruncau monede în apă pentru a face ca zeii să îi protejeze în călătorii și să se întoarcă acasă în siguranță. Am încheiat seara alături de o sticlă de prosecco, vreme caldă și un apus perfect în fața Colosseumului. 

Următoarea zi am dedicat-o Castelul Sfântului Angelo, Pantheonului, Muzeului de la Vatican și cartierului spaniol cu ale lor trepte spaniole. Vizita castelui este musai deoarece o să descoperiți un loc extrem de bine păstrat în timp, cu puncte de unde se vede Vaticanul și o mare parte din oraș. Frumuețea Romei este dată și de păstrarea clădirilor vechi și lipsa construcților noi și corporatiste. Plimbările sunt un adevărat deliciu deoarece te trimit în Roma veche, cu fântâni la tot pasul, străduțe pietruite, piețe mari și clădiri arhitecturale. 

Un loc despre care am auzit multe și care mi-a stârnit curiozitatea a fost Vaticanul, cea mai mică țară din lume și locul unde se află Papa. Pentru a evita coada de la Vatican cel mai bine este să mergeți la ora 13/14 deoarece majoritate turiștilor și tururilor merg de dimineță. Un bilet costă în jur de 20 de euro/persoană și în 3 ore reușiți să vedeți mare parte din muzeu plus celebra Capelă Sixtină opera lui Michelangelo. Am fost atrași de colecția de numismatică și timbre emisă de Papă de-a lungul anilor și de colecția de hărți cartografiate de călători în ani de zile.  

Deși am auzit multe argumente pro și contra orașului, mie mi-a plăcut foarte mult și cu siguranță este pe lista noastră de locuri care merită revizitate. Prețurile relativ mici și lejeritate de deplasare prin oraș fac Roma unul dintre orașele #musai de vizitat într-o escapadă romantică după pandemie. 




































You Might Also Like

0 comentarii

Popular Posts

Follow-me on Facebook

Flickr Images