Bari

02:41

Aventură italiană


Luăm o scurtă pauză de la visul thailandez și revenim mai aproape de casă cu un city break plin de farmec italian. În Italia m-aș întoarce oricând și oriunde. Pe lista noastră de vacanță se afla de ceva timp Bari, însă biletele de avion nu au fost suficient de ofertante, iar când spun ofertante mă refer la o escapadă de câteva zile cu aproximativ 150 de euro de persoană. Zborul l-am luat din Cluj iar cazarea în apropierea centrul orașului Bari, la un hotel decent cu mic dejun inclus. 
De mult tot căutam ce este de văzut în acest oraș și dacă merită vizitat. După cele patru zile în care am vizitat Polignano A Mare și Alberobelo cred cu tărie că se merită o escapadă romantică în acest loc. 


De la aeroport este nevoie să iei trenul până în stația Bari Centrale, iar din stație până la cazare am făcut 10 minute pe jos. Am ajuns la orele prânzului și dacă încă nu știați încă toată Italia doarme până pe la ora 15:00 aproximativ, așa că ne-am alimentat cu cele necesare de la un magazin aflat în apropiere.
 Dacă nu ați mai fost în Italia și iubiți aroma unei cafele bune primul lucru pe care vă recomand să îl faceți este să vă așezați la o cafea, într-o piață mică sau la un colț de stradă, să ascultați orașul și energia cu care el vibrează.

 Prima zi în Bari am ales să vizităm centrul și principalele monumente ale orașului: Bazilica Sfântul Nicolae (Basilica di San Nicola), Catedrala San Sabino, Castelul Normanno-Svevo, Fiera del Levante, Palatul Provinciei (Palazzo della Provincia), Castelul Svevo, Teatrul Petruzzelli, Teatrul Margherita, faleza (il lungomare). Nu e nevoie să ai o hartă precisă deoarece ele sunt toate în apropiere de centru sau chiar în centru și o să te lovești de ele fără să vrei. Intrarea este gratuită în toate locațiile de mai sus, excepție este doar Palazzo della Provincia unde este o taxă modică. 

Faleza a fost locul în care mergeam seară de seară cu o șampanie și ceva dulce, locul în care zeci de cupluri se așează pe bănci sub felinare și își mărturisesc iubirea. Noi am ales să vizităm Bari la începutul lunii iunie când nu era plin de turiști și am avut ocazia să vedem orașul din perspectivă locală. Un lucru pe care nu îl știam și l-am descoperit abea când am ajuns acolo este că Bari are și o plajă foarte frumoasă cu nisip unde poți să te scalzi fără probleme.

A doua zi am pornit spre un oraș des văzut în pozele de pe Pinterest, cu un farmec aparte, Polignano A Mare. Orașul se află la 37 de km de Bari și cel mai avantajos este transportul cu trenul. Prețul unui bilet dus este de 2.5 euro, nu este nevoie de rezervare sau achiziționarea lui în avans,orarul este flexibil, practic o dată la două ore poți să pornești spre bucățica de rai. Deși este un oraș turistic prețurile la cafea, înghețată, mâncare nu sunt mai mari. Plajele sunt pline de pietre și ar ajuta o pereche de încălțări de înot. Dacă te plictisești de plajă îți recomand să iei orașul la pas și să îți dai răbdarea să îl descoperi. Fiecare stradă te poartă pe o străduță mică și îngustă, fiecare pod te poartă să o deschidere la mare. Orașul de pe stâncă are un farmec aparte datorită caselor aflate la margine de prăpastie și a scărilor înguste care te poartă printre ele.

A treia zi am ales să vizităm vestitul oraș Alberobelo, locul unde trulli au construit căsuțele desprinse din poveste, unde meșteșugul în piele, piatră și diverse accesorii semi-prețioase se regăsesc și te surprind la tot pasul. Am ales să călătorim și de această dată cu trenul, biletul a fost 12 euro  de persoană pe sens, iar orarul extrem de flexibil al trenurilor, odată pe oră, a făcut ca excursia să fie una foarte reușită și ieftină. Orașul se vizitează gratuit, nu există taxe nicăieri și este o minune arhitecturală. 

Sute de case cu stil identic, pictate într-un alb imaculat, cu geamuri mici, înconjurate de sute de flori vii sau pictate pe sticlă îți dau senzația că ai ajuns într-o poveste. Din gară, 15 minute de mers pe jos, un slalom printre case și ești la poalele orașului construit de trulli. Contrar așteptărilor am descoperit că micile căsuțe sunt foarte bine întreținute și foarte spațioase, au două sau trei încăperi și chiar o curte mică ascunsă de ochii privitorilor. 

Vă sfătuiesc din inimă să dați o șansă Italiei, orașului Bari și regiunii Puglia, să vă lăsați fermecați de oraș, să îl gustați, mirosiți și să luați la pas fiecare străduță. Această aventură a rămas tatuată în sufletul meu, simt și acum aroma cafelei din piața centrală, vântul fierbinte de pe plajă, familiile de italieni care se plimbau seară de seară pe faleză și privirile jucăușe ale zecilor de trecători care ne priveau fericirea. 

                                          Kisses, 
                                                         A.






















You Might Also Like

0 comentarii

Popular Posts

Follow-me on Facebook

Flickr Images