Thailanda-Krabi-Ao Nang
13:30
Sunt călătorii care te impresionează și călătorii care te schimbă. Thailanda, cu siguranță te schimbă dacă ai suficient curaj și nebunie să o descoperi. Thailanda se gustă, se miroase, se ascultă și nu neapărat dintr-un resort de lux. Am început aventura cu Blablacar pana în București, Qatar până în Krabi prin Doha și un taxi final până în orășelul Ao Nang, culmea fiind că până în București am făcut 6 ore, și doar 12 până pe cealaltă parte a lumii. Dacă ești hotărât să pleci în Thailanda uite ce este bine să știi:
- Deoarece este o distanță destul de mare eu vă recomand să petreceți în Thailanda minim 10 zile. De asemenea, după experiența pe care am avut-o vă recomandăm să nu stați tot sejurul în același loc deoarece regiunile sunt foarte diferite și merită să explorați cât mai mult posibil.
- La intrarea în țară se acordă viza de turist, viză valabilă 15 zile. Viza pentru lunile noiembrie-ianuarie este gratuită, se obține direct de la aeroport. Aveți nevoie de o poză standard de buletin pentru lipirea pe cererea de viză. Tot atunci o să primiți și o bucată de hârtie necesară pentru controlul la ieșirea din țară și este important să nu o aruncați.
- După control, chiar din aeroport, vă recomand să vă achiziționați o cartelă cu internet nelimitat valabilă 15 zile la un preț de aproximativ 10-15 euro. Merge incredibil de bine chiar și pe insulele pe care cu siguranță o să le vizitați și chiar în mijlocul plantației de arbori de cauciuc. Thailanda este o țară turistică și micile afaceri pun mare accent pe recomandările primite din partea clienților. Aici restaurantele de pe TripAdvisor au sute de recomandări și critici deci dacă căutați și vă informați, puteți avea mare încredere în calitatea și serviciile prestate.
- Nu vă stresați să achiziționați în avans soluții sau creme anti-țânțari deoarece acolo sunt la tot pasul și la un preț mult mai bun și au efectul dorit, plus am auzit zvonul ca țânțarii de dincolo sunt mai antrenați.
- Deoarece suntem doi aventurieri curajoși, am ales să nu avem transfer aranjat de la aeroport la hotel sau la feribot și asta nu a fost deloc o problemă deoarece taxiurile (mini-bus-uri de 10 persoane) te duc la același preț chiar și fără rezervare. De asemenea, la tot colțul sunt tarabe de unde poți să achiziționezi excursii și transferuri la prețuri foarte bune.
- Am auzit și citit multe recomandări despre necesitatea de a te vaccina înainte însă noi nu am făcut absolut nimic decât să avem grijă de câteva lucuri simple precum: să luăm cu noi pastile de deparazitare internă, să bem doar apă și sucuri îmbuteliate, să te speli pe mâini și corp cât mai des posibil, să avem la noi vitamine în cazul în care oboseam prea tare de la exploratul zonei, și o mică farmacie de bază.
- Achiziționează de la fața locului, sau dacă ai deja e bine să pui în bagaj: ochelari de scuba și mască, șlapi de plajă tip șosetă și un rucsac impermeabil pentru plajă. Toate cele de mai sus sunt musai și bine de avut dacă îți iei diverse excursii cu barca sau te aventurezi cu caiacul pe mare. Și dacă ai un ten ce se arde mai rapid, să știi ca te arzi și cu soarele în nori, sau stând la umbra, deci protecția solară și crema de după plajă o poți adăuga ușor pe listă.
Prima noastră oprire a fost în regiunea Krabi, orașul Ao Nang. Ne-am cazat la un hotel care nu are nici o stea pe Booking însă a fost extrem de curat și de primitor. Deși am ajuns la cazare la ora 6 dimineața am fost cazați fără probleme. Nu ne venea să credem că eram acolo, că vedeam un peisaj idilic de pe geam și că afară erau 30 de grade celsius. După cum spuneam și mai sus Thailanda trebuie gustată, simțită și explorată fără prejudecăți și fără așteptarea ca cei de acolo să se încadreze în tiparul tău de european. De la hotel la plajă făceam 20 de minute pe jos însă era o adevărată plăcere, mai ales la prânz și seara când toate restaurantele erau deschise și tarabele înșirate pe stradă găteau cele mai proaspete fructe de mare, înghețată, fresh-uri și sucuri fel de fel. Eram cu siguranță în raiul fructelor de mare, al aromelor, al mirodeniilor și al mâncatului sănătos. Plaja din Ao Nang era de o frumusețe ieșită din comun, cu palmieri pe plajă și bărci care își așteptau turiștii.
Zilnic se pot achiziționa la prețuri rezonabile 100-150 de lei/persoană excursii de o zi pe diverse insule cu transfer inclus de la hotel până la barcă, mâncare, apă, fructe proaspete incluse. Noi am ales să vizităm insulele Hong, insule de care ne-am îndrăgostit iremediabil și care ne-au lăsat cu gura căscată de la primul și până la ultimul pas. Ai ocazia să faci tururi cu barca cu motor sau o barcă tradițională asiatică din lemn care are un motor atașat dar este puțin mai lentă. Seara noastră se încheia cu un pește sau fructe de mare gătite în stil tradițional și cu o bere, Leo sau Singha.
Una dintre cele mai frumoase zile pe care le-am petrecut în Krabi a fost cu siguranță cea în care ne-am închiriat o mașină, cu volan pe dreapta și cutie automată și am pornit la drum. Dacă alegeți să închiriați o mașină în Krabi trebuie să știți că sunt foarte mulți motocicliști care nu o să vă facă viața ușoară însă cu google maps o să supraviețuiți.
Primul loc pe care l-am vizitat a fost cel care mi-a pus cel mai mult la încercare condiția fizică și perseverența. După 1237 de scări, toate sculptate în munte, de diferite dimensiuni, unele cât jumătate de palmă de late, altele înalte până la genunchi, am ajuns la Templul Tigrului în Stâncă. Eu recunosc, m-am oprit de zeci de ori și am vrut să renunț, să mă întorc și să abandonez, noroc de soțul care m-a "forțat", sau mai corect zis m-a motivat, însă odată ajunsă sus eram atât de uimită încât orice durere de picioare nu mai exista.
După Templul Tigrului am ales să mergem spre Izvoarele Calde care au fost o mână cerească după antrenamentul cardio făcut în prima parte a zilei. Pe drum am trecut printr-o plantație de palmieri și am ajuns într-un loc puțin straniu cu arbori negri și lipsiți de coajă. După câteva minute de mers printre copacii ciudați am realizat că suntem în inima unei plantații de arbori de cauciuc, dându-i de gol tulpina decojită și găurită din care se aduna sucul.
Mașina se parchează afară din resort, se achită o taxă modică, drumul până la rai se face pe jos în mai puțin de 10 minute. Aceste izvoare s-au format natural și sunt o adevărată minune deoarece au forma unor bazine mici în cascadă, la bază sunt mai fierbinți iar spre vărsare mai reci.
După acest răsfăț ne-am îndreptat spre Piscina de Smarald (Emerald Pool), un loc foarte aglomerat în prima parte a zilei dar foarte gol după ora 16:00. Noi am ajuns cu o oră înainte de închidere iar la locație erau doar 2-3 cupluri rămase în urmă, un vis. Ne-am bălăcit, pozat, alergat în fiecare colțișor ca să vedem dacă e real.
Prima parte a aventurii noastre s-a terminat cu un drum până la portul din Krabi, de unde am luat un feribot spreeeeee....
To be continued
Kisses,
A.
0 comentarii